Güvenli Bilgisayar/İnternet Kullanımı İçin Aileler Neler Yapabilir?

Hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen bilgisayar/ internet kullanımı, eğer kontrolsüz bir şekilde olursa yarardan çok zarar vermektedir. Hele hele söz konusu olan çocuklar olunca zarar daha da artmaktadır. Sınırsız bilgisayar/ internet kullanımı çocukların duygusal, sosyal gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çocuklar yüz yüze iletişim kurmakta çok zorlanmaktadırlar. Aynı zamanda bilgisayardan uzak kaldıklarında kendilerini çok gergin, öfkeli hissetmektedirler, okul başarıları düşmekte ve dış dünyaya karşı olan ilgileri giderek azalmaktadır.

Eğer çocuğunuza bilgisayar / internet kullandırtıyorsanız, çocuğunuzu bilgisayar / internetin zararlarından korumak için, güvenli bilgisayar / internet kullanımı konusunda bilgi sahibi olmanız gerektiğini düşünüyorum. Aşağıda belirtilen maddeler size bu konuda ışık tutacaktır:

  • 7 yaşından önce çocuğunuzu bilgisayar, bilgisayar oyunları, internet ile tanıştırmayın. Bu geç tanışma, çocuğunuzun sağlıklı bir şekilde sizinle ve diğer insanlarla iletişim kurmasını sağlayacaktır. Enerjilerini sosyalleşmeye, fiziksel ve psikolojik gelişimlerine, dış dünyada başarılı olmaları için gerekli becerileri elde etmeye harcalar. Bunun tam tersi olduğu zaman, çocuklar kendi performanslarının altında bir gelişim gösterirler bu da onların düşük özgüven geliştirmelerine neden olur.
  • Eğer çocuğunuza bilgisayar oyunu oynamasına ya da zevk için bilgisayar kullanmasına izin veriyorsanız, süre konusunda limit koyunuz. Bu süreler:

- İlkokul çağındaki bir çocuk için 1 saat

- Ortaokul çağındaki bir çocuk içi 2 saat

- Lise çağındaki bir çocuk için 3 saattir.

  • Kurallarınız çocuğunuzu mutsuz edebilir. Böyle bir durumda kendinizi suçlu hissetmeyin. Çocuğunuz zamanla bununla baş edecektir ve sizi hala sevmeye devam edecektir.
  • Eğer çocuğunuzun bilgisayar oyunu oynamasına izin veriyorsanız evde tek başına veya evde başka birisi ile oynamasını sağlayın. İnternet üzerinden başkaları ile oynamasına izin vermeyin. Çünkü internet üzerinden oyun oynama bağımlılık riskini attırmak ile birlikte çocuğunuzun uygunsuz konuşmalara maruz kalmasına neden olabilir.
  • Çocuğunuzu porno gibi cinsel içerikli sayfalardan korumak için bilgisayarınıza bu sayfalara girmeyi engelleyen programlar yükletin.
  • Çocuğunuza internetin iletişim kurmak için özel bir ortam olmadığını anlatın. Çocuğunuza yüz yüze iletişim ile ancak bu özel ortamın yaratılabileceğini anlatın.
  • Eğer çocuğunuza telefon alıyorsanız, basit internete girme özelliği olmayan bir telefon alınız. Çocuğunuz lise çağına gelinceye kadar, okul başarısı iyi bir düzeyde oluncaya kadar yüksek fonksiyonlu telefon almayınız. Çünkü internet üzerinden mesajlaşmak çocuğun okul, uyku ve sosyal ilişkilerinin kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.
  • Limit koyduğunuz için çocuğunuzun teknolojinin gerisinde kalacağına dair endişelenmeyin. Çünkü araştırmalar sonradan bilgisayar kullanmaya başlayan çocukların erken dönemden itibaren bilgisayar kullanmaya başlayan çocuklar gibi bilgisayar kullanabildiklerini göstermiştir.
  • Davranışlarınızla çocuğunuza model olun. Çocuğunuz söylemlerinizden çok davranışlarınızı model alır.
  • Bilgisayar karşısında geçireceğiniz zamanı çocuğunuza ayırın. Çocuğunuzun sizin ilginize, sizin sürekli olan varlığınıza, sevginize, kurallar konusundaki kararlılığınıza ihtiyacı vardır.

Klinik Psk. Neşe Şahin